Als je in Nijmegen woont, is het schema van de afvalkalender een belangrijke gids voor jouw afvalbeheer. Het helpt je de juiste dagen bij te houden voor het aanbieden van jouw afval, of het nu gaat om restafval, groente-, fruit- en tuinafval (GFT), papier of plastic verpakkingen. Dit artikel biedt een uitgebreide blik op de afvalkalender in Nijmegen en hoe deze jou kan helpen om jouw omgeving schoner en groener te maken.
Waarom is de afvalkalender belangrijk?
Een goede afvalkalender maakt het leven gemakkelijker. Hiermee houd je eenvoudig bij wanneer je jouw afval moet aanbieden. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van de afvalkalender:
- Planning: Je plant gemakkelijker wanneer je jouw afval buiten zet.
- Vermijden van rommel: Jij voorkomt dat afval zich ophoopt doordat je het op tijd aanbiedt.
- Duurzaam gedrag: Je leert de juiste manieren van afvalscheiding en draagt bij aan een duurzamere wereld.
Soorten afval in Nijmegen
Nijmegen heeft verschillende soorten afval die je moet gescheiden aanleveren. Het is belangrijk om te weten welk afval op welke dag wordt opgehaald. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende soorten afval: Daarnaast kun je ook inspiratie opdoen voor duurzame woonoplossingen, zoals tiny houses in Nijmegen.
- Restafval: Dit zijn de dingen die echt niet gerecycled kunnen worden.
- GFT-afval: Groente-, fruit- en tuinafval dat composteerbaar is.
- Papier en karton: Huishoudelijk papier en karton dat gerecycled kan worden.
- Plastic verpakkingen: Dit is plastic dat je apart moet aanbieden, vaak bij de PMD (Plastic, Metaal, Drankenkartons).
Hoe werkt de afvalkalender in Nijmegen?
De afvalkalender biedt duidelijke informatie over de dagen waarop elk type afval wordt opgehaald. Jij ontvangt per post of kunt online de kalender bekijken. Vele inwoners kiezen ervoor om een herinnering in te stellen op hun telefoon of agenda, zodat ze nooit meer een ophaaldag vergeten.
Digitale opties
Nijmegen biedt diverse digitale middelen om jouw afvalkalender te raadplegen:
- Website: De officiële website van de gemeente Nijmegen heeft de meest actuele informatie. Hier vind je ook tips over afvalscheiding.
- App: Met de afval-app kun je meldingen ontvangen voor ophaaldagen en tips over afvalscheiding.
- Sociale media: De gemeente communiceert ook via sociale-media-kanalen zoals Facebook en Twitter. Volg hen voor updates en inspiratie.
Tips voor beter afvalbeheer
Minder afval produceren en het goed scheiden is een belangrijke stap naar een schonere wereld. Hier zijn enkele tips die jou kunnen helpen:
- Scheiding: Zorg ervoor dat je altijd een aparte bak of zak hebt voor elk soort afval. Dit maakt het gemakkelijker op de ophaaldagen.
- Composteren: Overweeg om een composthoop in je tuin te maken. Dit is een effectieve manier om GFT-afval te hergebruiken.
- Herbruikbare producten: Vermijd wegwerpproducten en kies voor herbruikbare alternatieven.
- Aankopen plannen: Koop alleen wat je echt nodig hebt om onnodig afval te voorkomen.
Veelgestelde vragen over de afvalkalender Nijmegen
1. Waar kan ik de afvalkalender vinden?
De afvalkalender is beschikbaar op de officiële website van de gemeente Nijmegen en in de afval-app.
VIDEO: Dar app instructie: alles over de Dar app
2. Hoe vaak wordt afval opgehaald?
Afhankelijk van het type afval varieert de ophaalfrequentie. Restafval wordt meestal om de twee weken opgehaald, terwijl GFT wekelijks komt.
Verrijkende links
Breid je begrip van Afvalkalender Nijmegen 2023: wanneer is jouw afval aan de beurt? uit met deze zorgvuldig gekozen leesstukken.
3. Wat moet ik doen als mijn afval niet is opgehaald?
Neem contact op met de gemeente Nijmegen via de website of het afvalloket. Meld het probleem en zij helpen je verder.
4. Kan ik afval recyclen dat niet op de kalender staat?
Ja, er zijn diverse recyclingpunten verspreid over Nijmegen voor materialen zoals elektronica en textiel. Controleer de website voor locaties.
5. Hoe kan ik bijdragen aan een schoner Nijmegen?
Door afval goed te scheiden, minder wegwerpproducten te gebruiken en bewust om te gaan met je aankopen draag je bij aan een schoner milieu.
Neem de tijd om de afvalkalender goed te leren kennen en pas je gewoontes aan. Samen kunnen we Nijmegen een beetje groener maken.